Factoren die van invloed zijn op de snelheid van een trein

Als u wilt weten hoe snel een trein kan rijden, moet u met veel factoren rekening houden. De maximumsnelheid van een trein is meestal vastgelegd in de spoorwegveiligheidswet. In de meeste gevallen kan een trein tot 140 km per uur rijden op hogesnelheidslijnen. Niet alle treinen kunnen echter op deze trajecten rijden.

Een van de grootste factoren die bijdragen tot de snelheid van een trein is de spoorinfrastructuur. De sporen van een spoorweg zijn meestal van staal, dat bij hoge snelheden veel druk kan weerstaan. Een andere factor is het soort vracht dat de trein vervoert. Sommige goederentreinen kunnen wel 140 km per halen. Forensentreinen rijden over kleinere sporen, waardoor ze sneller kunnen rijden. Deze sporen hebben minder wrijving en een kleiner oppervlak, wat nodig is om een hoge snelheid te bereiken.

Behalve door de spoorinfrastructuur wordt de snelheid van een trein ook beïnvloed door zijn gewicht. De trein moet een veiligheidsmarge kunnen aanhouden voor bergop en bergaf. Zelfs als de trein een hoge snelheid kan bereiken, is het mogelijk dat hij niet snel genoeg kan stoppen als er iets onverwachts langs het spoor komt.

Hogesnelheidstreinen worden steeds populairder. Met deze spoorlijnen kunnen reizigers sneller tussen grote steden reizen dan met de auto.

Vergeleken met auto’s zijn treinen comfortabeler. Ze zijn ook goedkoper. In tegenstelling tot vliegtuigen kan een trein voor je stoppen in geval van nood.

Momenteel is de snelste trein ter wereld de HEMU-430X uit Zuid-Korea, die een snelheid van 430 km haalt. Het is de vierde trein ter wereld die deze snelheid haalt.

Japan’s L0 Series Maglev kan ook met een record snelheid reizen. Hij kan in minder dan een uur van New York naar Montreal rijden. Momenteel zijn er vier treinseries speciaal ontwikkeld voor hogesnelheidslijnen, waaronder de CRH380A Hexie.

De snelheid van de trein hangt af van het land waar hij rijdt. Europa en Azië hebben enkele van de snelste treinen, maar Noord-Amerika heeft een geschiedenis van enkele van de snelste treinen ter wereld. Zo had de Central Railroad Company of New Jersey in het begin van de 20e eeuw de snelste treinen ter wereld.

Scroll naar boven