Waaraan moeten goede autobanden voldoen?

Autobanden zijn bedoeld om de prestaties op een breed scala aan wegomstandigheden in evenwicht te houden. Ze worden onder meer gebruikt om te remmen, te accelereren en richting te bepalen. Ze geven de bestuurder ook een comfortabele en stille rit. Welk type banden uw auto nodig heeft, hangt af van het merk en model van de auto. In het algemeen hebben sedans, SUV’s en crossovers verschillende bandenspecificaties. Bovendien kan een sportwagen high-performance banden nodig hebben.

Voordat u een nieuwe set banden koopt, moet u de tijd nemen om wat huiswerk te doen. In de handleiding van uw auto staan aanbevelingen voor het juiste type en de juiste maat banden. Tijdens dit proces moet u ook controleren of uw banden kale plekken of ongelijke slijtage vertonen. Zo ja, dan moet u ze laten repareren of vervangen.

Bij de aankoop van een nieuwe set banden is de eerste stap de buitendiameter van het wiel af te stemmen op de breedte van de band. Als u bijvoorbeeld een 19-inch wiel hebt, moet u een band kopen met een breedte van 245 millimeter. Een DOT-band heeft ingebouwde slijtage-indicatoren, ook wel slijtagestrepen genoemd, die de staat van het loopvlak aangeven.

Andere belangrijke details zijn de snelheidsindex en de belastingsindex. De snelheidsindex bepaalt de maximumsnelheid die uw banden aankunnen, terwijl de belastingsindex aangeeft hoeveel gewicht ze kunnen dragen. De belastingsindex varieert van 70 tot 126, dus het is belangrijk te weten hoeveel uw band veilig kan dragen. Banden kopen die niet voldoen aan de eisen van uw voertuig kan leiden tot onregelmatige slijtage.

Uw banden op de juiste spanning houden is een andere belangrijke factor voor een lange levensduur. Hoe hoger de spanning, hoe beter de band zal presteren. Ook een goede opslag zorgt ervoor dat de banden in topvorm blijven. Het is ook een goed idee om uw banden regelmatig te rouleren.

Banden rouleren kan om de 5000 tot 7500 kilometer. De fabrikant stelt meestal een schema voor de rotatie van uw banden voor. Informatie over het aanbevolen rotatieschema vindt u in uw gebruikershandleiding of op het informatiebord van uw auto.

Een andere overweging is of uw banden een richtingsgebonden profiel hebben. Sommige bandentypen hebben een richtingsgebonden profiel dat helpt om water van de band weg te leiden. Deze banden bieden meer tractie en stabiliteit.

Een ander kenmerk waar u op moet letten is de hoogte-breedteverhouding. Dit is de verhouding tussen de hoogte en de breedte van de band. Als deze te laag is, zal de band hydroplane, wat betekent dat hij tractie op de weg verliest. Ook als de groeven in de band te klein zijn, kan dit leiden tot hydroplane.

Vergeet ten slotte niet te controleren op schade aan de zijkant van de band. Zelfs als uw banden er goed uitzien, is het nog steeds belangrijk om te controleren of ze vrij zijn van scheuren of andere onregelmatigheden.

Scroll naar boven